Been There, Done That | binnenkort op tv

 

Wat hebben de winnares van ‘Hollands Next Top Model’, de winnares van ‘It Takes 2’, een actrice van ‘Penoza’ en een veelbekeken YouTuber met elkaar gemeen? Loiza Lamers, Dionne Slagter, Sonja Silva en Thomas van Grinsven zijn vier BN’ers die ooit in een periode van hun leven behoorlijk in de put zaten en er ook weer uitkwamen. Deze BN’ers worden gekoppeld aan jongeren die nu met dezelfde problemen zitten.

Depressie, gender, anorexia en overgewicht zijn een aantal van de thema’s waar de jongeren mee te dealen hebben.'Been There, Done That’ zijn acht unieke afleveringen waarin BN’ers en jongeren als buddy’s streven naar een gelukkiger leven. Het EO-programma dat dinsdag 5 maart van start gaat laat zien dat het onoverkomelijke misschien niet zo onoverkomelijk is als het soms lijkt. Zij aan zij gaan ze naast de jongeren staan en proberen samen moeilijkheden te overwinnen...

Been There, Done That | binnenkort op tv

Dionne Slagter 5 maart

Dionne Slagter staat de 21-jarige Romy bij die aan anorexia lijdt. Dionne heeft vanaf haar puberteit ook een aantal jaar aan deze eetstoornis geleden. Romy heeft al eerder op het randje van de dood gezeten en zit nu aan de sondevoeding. Dionne zet alles op alles om Romy in te laten zien dat er een leven is zonder anorexia.

Been There, Done That | binnenkort op tv

Loiza Lamers 12 maart

Loiza Lamers stapt in de wereld van de 18-jarige Dewi, een transvrouw die aan het begin van haar transitie staat. Loiza heeft altijd veel steun van haar familie gekregen, maar Dewi kan niet van hetzelfde geluk spreken. Zij en haar broer moeten elkaar weer vinden en Loiza zet alles op alles voor acceptatie.

Been There, Done That | binnenkort op tv

Sonja Silva 19 maart

Sonja Silva volgt Jennifer (28), die onlangs een gastric bypass operatie heeft gehad. Jennifer ziet de operatie als een wondermiddel voor haar overgewicht. Jennifers gezondheid en haar gezin staan nu op het spel en Sonja moet alles uit de kast trekken om Jennifer te stimuleren voor een gezonde levensstijl te gaan. 

Been There, Done That | binnenkort op tv

Thomas van Grinsven 26 maart

Bram (16) is ernstig gepest omdat hij homoseksueel is. Hij heeft door de pesterijen wekelijks stemmingswisselingen en verzet zich tegen depressie. Thomas van Grinsven worstelt ook nog regelmatig met zijn trauma en gaat er alles aan doen om Bram uit zijn onzekerheid te trekken. 

Vanaf dinsdag 5 maart iedere week, 20.25 uur, NPO 3

Is dit een programma voor jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Donderdag 21 februari 2019 19:42
“Romy heeft al eerder op het randje van de dood gezeten en zit nu aan de sondevoeding.” Kan er ook ooit niet gezegd worden hoe bijna dood iemand was? Shock factor much... respect voor romy tho!
valerie - Donderdag 21 februari 2019 22:16
had gehoopt dat ze ons daar hier op proud juist voor zouden beschermen.. nu is dit ook al geen veilige plek meer
- - Donderdag 21 februari 2019 22:56
Beter hier, zodat je het er met elkaar over kunt hebben en een afweging kan maken of je wilt kijken dan dat je het in je face ergens anders tegenkom bij het zappen ofzo. Denk dat velen van ons dit toch wel tegenkomen. Iedereen die op internet zit of social media. Denk dat je het in dat licht moet zien
Lost girl - Donderdag 21 februari 2019 21:14
Waar zet je de eetstoornissen? Nou gewoon in de keuken en met eten in hun hand. Figures. Ja ik zal wel kijken maar het zal hetzelfde verhaaltje zijn dat alle vooroordelen bevestigd ben ik bang. Anorexia met sondevoeding en denken dat een gastric bypass een wondermiddel is. Auwch pijnlijk. Maar goed we zullen het zien.
Lezeres - Donderdag 21 februari 2019 23:57
Nou, inderdaad zeg. Ik moest even lachen om je eerste twee zinnen, maar leuk is het niet. Simplistische beeldvorming.
WakeMeUp - Donderdag 21 februari 2019 21:58
Ik ben benieuwd waar de andere vier afleveringen over gaan.
- - Vrijdag 22 februari 2019 04:49
o.a.deze nog:

Jody
Jody Bernal staat in Been There Done That een jong meisje bij die niet alleen door haar biologische ouders maar ook door haar adoptieouders is afgestaan. Jody heeft jaren lang zelf geworsteld met zijn adoptie en weet als geen ander hoe het voelt om je nergens thuis te voelen. In deze aflevering wordt hij door het verhaal van de jongere na al die jaren weer geconfronteerd met alle pijn en verdriet die adoptie soms kan veroorzaken.
valerie - Donderdag 21 februari 2019 22:15
als ik die sonde zie ben ik al getriggerd
Anne - Donderdag 21 februari 2019 23:04
Urgh, mensen die een gastric bypass zien als 'magische oplossing'. Je moet alsnog je leefstijl aanpassen, als je veel blijft eten zoals voor de operatie rekt je maag gewoon weer uit en ben je terug bij af, inclusief extra complicaties. Maar ja, aangezien je toch je levensstijl moet veranderen waarom dan niet zonder operatie? Of duurt het dan te lang? Hmmm, had je (een jaar) eerder over na moeten denken misschien...

Heb zelf overgewicht gehad, en ja gezonde gewoontes creëren kost tijd, maar inmiddels ga ik elke dag na mijn werk naar de gym zonder erbij na te denken en heb ik altijd gezonde maaltijden bij me voor als ik honger krijg. Heeft dit langer geduurd dan nodig was om te komen waar ik nu ben? Ja, maar het heeft mij zoveel gebracht en dat ik het alleen heb gedaan geeft een goed gevoel en zorgt ervoor dat gemotiveerder ben om meer te bereiken.
Dat was mijn preek. Groeteennnnnnn
Lost girl - Vrijdag 22 februari 2019 03:04
Niks ten nadele van jouw ervaring en superknap dat het je op deze manier gelukt is. Jouw reactie is alleen wel waar ik bang voor ben dat er meer zullen komen.
Het is voor veel mensen die een gastic bypass krijgen een laatste redmiddel na 20, 30, 40 jaar strijden tegen de verslaving en bijbehorende levensgevaarlijke overgewicht. Vaak hebben mensen jarenlang alles al geprobeerd en krijgen ze het zonder hulp niet voor elkaar om duurzaam hun leven te veranderen. Daarnaast zit het lichamelijke component ook niet mee. Ik heb van kinds af aan al moeite met het aanvoelen wanneer je lichaam voldaan is. Ik ben altijd al een bodemloze put geweest. Zo’n operatie kan een klein steuntje in de rug geven bij het ontdekken wat je voelt als je maag vol is en wat er gebeurt als je daaroverheen gaat. Daarnaast moet je natuurlijk goede begeleiding krijgen in je voortraject en de jaren na de operatie. Ja, je valt snel af maar de strijd tegen de kilo’s en het behouden van een gezond gewicht blijft levenslang, ook na het hebben van een operatie.
Hartstikke knap dat je het zonder operatie lukt, maar heb je dit wel nodig dan is het even knap want de strijd blijft voor de rest van je leven.
En op het moment dat iemand nog steeds denkt dat een wondermiddel is, is diegene niet goed voorbereid op de operatie.
MaXxaa - Vrijdag 22 februari 2019 07:47
ik ga wel kijken, maar omdat ik hoop de inspiratie/peptalk van de BN'er tot me door te laten dringen en in te zien dat het het leven zonder eetstoornis het waard is om voor te vechten. ik probeer vergelijkbare programma's altijd op deze manier te bekijken, ookal is het verleidelijk natuurlijk om er met de eetstoornisblik naar te kijken en op zoek te gaan naar wat de ander 'beter doet/heeft gedaan dan ik'
Emily - Vrijdag 22 februari 2019 07:58
Ik ga daar niet naar kijken.
Geen interesse
Dragonfly - Vrijdag 22 februari 2019 09:01
Ben wel benieuwd.. Wellicht vind ik er handvatten die ik zelf even vergeten ben.
xMaya - Vrijdag 22 februari 2019 20:06
Ik vind het wel leuk dat er eens een andere BN’ner ingezet wordt. De beelden van Leontien hoe mager ze was tijdens het fietsen heb ik onderhand al vaak genoeg gezien. Niks ten nadele van Leontien, leuke vrouw, maar een nieuw gezicht is ook eens leuk!
Lieke - Vrijdag 22 februari 2019 23:03
Vind het een beetje arrogant. Alsof bners een eetstoornis kunnen genezen waar de professsionele hulpverlening dat niet kan.
Esmee - Zaterdag 23 februari 2019 05:15
De uitzendingen zijn nog niet eens geweest en mensen hebben nu al een oordeel ga eerst de afleveringen kijken!
Jess - Zaterdag 23 februari 2019 06:10
Vind de reacties niet voorbarig hoor. Het zijn gewoon eerste reacties op wat er nu al bekend is over de serie.
CB - Woensdag 6 maart 2019 13:11
Bij die benadering van die therapeute gingen mij de nekharen wel overeind staan. Ze wilde doordringen tot dat meisje maar pakte dat volgens mij totaal verkeerd aan. Nou ja, bij dat meisje werkte het blijkbaar wel. Ik vond haar niet tactvol. Bij mij zou zo'n benadering averechts gewerkt hebben.
A - Woensdag 13 maart 2019 00:07
Zo he ja echt ! Echt verschrikkelijk. En ook dat toontje tegen die moeder, alsof het een klein kind was. Ik vond het echt niet normaal eerlijk gezegd, maar goed blijkbaar had Romy er wel iets aan, dus dat is fijn.
Anoniempje - Donderdag 7 maart 2019 14:01
De eerste aflevering vond ik erg onrealistisch. Ik denk dat de meeste mensen met een eetstoornis niet binnen een paar therapiesessies zich zo veel beter voelen en een knop om kunnen zetten. Dit kost meer tijd. Ook zou ik zonder mijn moeder nergens zijn, loslaten lijkt me niet de juiste manier.
persoontje - Zondag 10 maart 2019 22:16
Ik vond dit opzich nog een redelijk goede representatie van anorexia in de media. Vaak bij dit soort serie’s laten ze gewoon een onzeker meisje zien wat bijna op sterven ligt en praten ze erover alsof het een of andere “freak” is; “kijk dit meisje van __ kg wat niet wil eten!!” gevolgd door haar die zegt dat ze zichzelf dik vind en alsof dit de enigste achterliggende reden is dat ze niet eet. Deze serie focust meer op hoe je er bijvoorbeeld als ouder mee om kunt gaan en over een meisje wat zelf de moeilijke mentale keuze moet maken om voor herstel te kiezen. De serie laat dit wel wat lijken alsof dit een process is wat van de een op de andere dag opeens gebeurt.
Leonie - Woensdag 13 maart 2019 11:37
Dewi,
Lieve meid wat ben je mooi. Ben trots op wie je bent. Ga door waar je voor staat.
Heel veel liefs xxx